Vi firar 40 år!

Den 1 juli är det exakt 40 år sedan MDH:s verksamhet startade i Eskilstuna och Västerås, då under namnet Högskolan i Eskilstuna/Västerås. Totalt bildades 12 nya högskolor samma år vilket gjorde att flera orter och regioner runt om i landet fick en högskola.

I Sörmland och Västmanland fanns, precis om det finns idag, ett starkt stöd för den nya högskolan. Dåvarande ASEA var en av de viktiga aktörerna som valde att bidra med medel för att vi skulle kunna anställa de första lärarna. Så nog kan vi säga att MDH grundades tack vare en stark samverkan.

I Eskilstuna och Västerås hade företag som Volvo och ASEA ett behov av att höja kompetensen hos sina medarbetare. En idé fanns om att medarbetarna skulle kunna vidareutbilda sig till ingenjörer samtidigt som de var anställda och frågan om uppdragsutbildning av hög kvalitet blev aktuell. När MDH startade kunde många behov uppfyllas redan från start.

I Västerås hade förskollärarseminariet funnits ända sedan 1964 och det blev, redan 1977, en del av högskolan. Genom ett gott samarbete med KTH kunde teknik- och ingenjörsutbildningar utvecklas allt mer. Sen gjordes flera satsningar på ekonomiutbildningar av olika slag och 1995 blev vårdutbildningen, som då ägdes av landstinget, en del av MDH och högskolan kunde börja utbilda sjuksköterskor. Därmed hade MDH sina fyra starka utbildningsområden, lärarutbildningar, teknik, ekonomi och hälsa.

Sedan 1994 erbjuder vi dessutom en högklassig musikutbildning och 2014 fick vi rättigheter att utfärda kandidatexamen i kammarmusik. Idag håller våra musikutbildningar till på vackra Västerås slott.

Genom alla dessa 40 år har fokus varit att erbjuda utbildning av hög kvalitet och med en närhet till arbetsmarknaden. Vår forskning har vuxit sig stark och framgångsrik och även den har i stor utsträckning fokuserat på att komma till nytta för samhället.

Redan 2001 fick vi rättigheter att examinera doktorander i teknik och år 2011 fick vi vetenskapsområde hälsa och välfärd. Idag har MDH rättigheter att bedriva forskarutbildning inom samtliga forskningsinriktningar.

Genom åren har utbildningarna knutits allt närmare vår forskning och 2015 skrev vi under Magna Charta – de europeiska lärosätenas rättighetsförklaring. Magna Charta betonar bland annat just vikten av att forskning och utbildning ska hållas samman och att vi som högskola har ett stort ansvar för nästa generations kunskap och utbildning.

Våra medarbetare visar en drivkraft och har ett stort engagemang för sin arbetsplats och hos våra studenter finns en kunskapstörst, inspiration och nyfikenhet. Tack vare det, och genom det starka engagemang som regionen har visat för MDH sedan starten 1977, tar vi hela tiden steg mot vår vision, Ett starkt MDH – den samproducerande högskolan.

När Högskolan i Eskilstuna/Västerås startade gick runt 500 studenter en utbildning och 70 medarbetare jobbade på högskolan. Idag är siffran 15 000 studenter och 900 medarbetare. Ett stort tack till alla er som har varit och är med och bidrar till vår starka utveckling! Utan er medarbetare, studenter och vänner runt om i regionen skulle inte MDH vara den högskola den är idag.

Och – till sist – ha en riktigt skön sommar!

/ Paul Pettersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s