MDH deltar i Vinnovas testpilot för ny samverkansmodell

Vinnova har i uppdrag av regeringen att ta fram en modell för att värdera lärosätenas samverkan med det omgivande samhället. För MDH är samverkan med privat och offentlig sektor en naturlig del av vår verksamhet och så har det varit sedan vi grundades 1977. Därför är det en självklarhet att vi har valt att delta i de två testpiloter som Vinnova genomför som en del av utvärderingen av modellen.

I höstas genomförde Vinnova den första testpiloten. Den handlade om hur lärosätenas samverkanstrategier och implementeringen av dem ser ut och fungerar. MDH fick högsta betyg och 2,8 miljoner kronor av de totalt 60 miljoner kronor som fördelats mellan 27 lärosäten. Det var verkligen en bekräftelse på att MDH är den samproducerande högskolan. Vi toppade utvärderingarna och vi har fått så mycket tilldelade medel som det var möjligt för oss att få.

Just nu pågår testpilot 2 där fokus istället ligger på lärosätenas samverkansaktiviteter och resultat. I den här piloten utvärderas också hur de externa parterna involveras och hur resultatet ser ut hos dem. I utlysningen skulle MDH välja ut 5-10 samverkansaktiviteter som skulle stå som goda exempel för högskolans framgångsrika samverkan. De aktiviteter som är med i vår ansökan i testpilot 2 är:

  • Avtalet med ABB
  • Avtalet med Volvo
  • Energiingenjörsprogrammet med inriktning mot elektroteknik
  • Entreprenöriellt lärande
  • Framtidens energi
  • MITC
  • Räkna med Västerås
  • Samhällskontraktet

Urvalet av vilka aktiviteter som vi skulle ha med i ansökan gjordes bland annat i Samverkansrådet och i Ledningsgruppen. Urvalet var inte lätt att göra. Det var inte svårt att hitta goda exempel på samverkansaktiveter – tvärtom. MDH är full av lyckosamma och framgångsrika exempel på samverkan med vårt omgivande samhälle.

I slutet av veckan åker jag, vikarierande prorektor Peter Gustafsson och akademicheferna Pia Lindberg och Thomas Wahl till Vinnova för en bedömningsintervju. Ska bli kul att presentera MDH:s samverkan i mer detalj!

/ Paul Pettersson

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s